Rodelbanen à volonté

We maken er deze reis een punt van om de autostrades en péage te vermijden en langs de departementale wegen naar het zuiden te rijden. Gisteren was dat al prima gelukt en ook vandaag reden we van de ene D-weg over de andere. Voordeel één: veel goedkoper, ook in verbruik. Voordeel 2: je ziet wat van het land! En we moeten zeggen dat we Frankrijk toch aan het (her)ontdekken zijn.

Vroeger konden we al eens wat negatiever zijn over onze zuiderburen, maar wat heeft het land toch mooie streken!

Deze morgen reden we dwars door de Bourgogne, door de velden vol wijnranken en dorpjes met de ene wijnboer naast de andere. Het was moeilijk om niet overal te stoppen en te gaan degusteren. (We zijn vanavond dan maar in een supermarkt gestopt voor wat lokale wijnen).

We volgen de Tour de France ook blijkbaar, want gisteren passeerde die al vlakbij Nigloland en vandaag reden we door de dorpjes bij de aankomst. We hebben helemaal niets met de Tour, maar vinden de hele cultuur en sfeer errond wel geweldig. Het is echt een volksfeest, overal hangen vlaggetjes en bouwen mensen grote poppen en wijnflessen en druiventrossen om toch maar in beeld te komen en hun streek in beeld te brengen. We steunden nog een plaatselijke wielerclub en kregen een stuk nougat en een Frans vlaggetje in de plaats! Dat zie je allemaal niet vanop de autostrades en daarom genieten we er geweldig van om over de kleine wegen te bollen. Om nog maar te zwijgen over de prachtige weidse vergezichten die we hier voortdurend om ons heen zien.

We raden het iedereen aan die de tijd heeft!

Maar goed, vandaag stond Le Parc des Combes op het programma, een klein en zeer lokaal park waar je zo gewoon door kunt wandelen en per attractie betaalt, of voor 18,50 euro een armband koopt waarmee je overal onbeperkt in kan. Toen we tegen 12u aankwamen, zijn we toch maar even op verkenning gegaan want het was wel héél stil in het park: geen gegil, geen geluiden van attracties, vreemd! Maar blijkbaar was alles wel open, het was er gewoon erg rustig. Om niet te zeggen, we waren er zo goed als alleen. Een beetje raar als het zo rustig is, maar handig voor ons, want we konden overal zo in!

We begonnen met een attractie die je op niet meer zoveel plaatsen vindt: een Nautic Jet. Principe is: je gaat zitten in een bootje, je trekt aan het touwtje, je wordt achteruit omhoog getrokken, dan losgelaten en je wordt over een klein heuveltje het water in gekatapulteerd. Superleuk! En er was niemand achter ons, dus we konden elk gewoon blijven zitten en een paar keer achter elkaar gaan!

De twee achtbanen werden uiteraard ook toegevoegd aan de tellers (en waren best oké, zeker het Vekoma junior Boomerang prototype). Boven op de berg bouwde het park een aantal zeer spectaculaire attracties: vliegtuigjes waarmee je jezelf overkop kan laten gaan (dat hoefde niet voor mij, maar het gebeurde vanzelf al waardoor het ding vrolijk overkop ging) en een zogenaamde Flying Fury van Technical Park. De foto’s zullen het wel duidelijk maken, maar het was een soort van Booster zoals op de kermis, waarbij je het karretje zelf kan bedienen en in alle richtingen laten draaien, terwijl de lange arm zelf je ook nog eens tegen hoge snelheid doet ronddraaien. Enfin, een van de spectaculairste en heftigste attracties ter wereld die ver voorbij de waanzin gaan. Ik durf daar van mijn leven niet in, maar Robin ging vrolijk twee keer.

Ook hij geeft toe dat het ding alle limieten aftast…

Ook speciaal aan het park zijn de twee rodelbanen. De ene is een alpine coaster (op rails dus), de andere zit in een goot waarover je sleetje los glijdt. We kunnen niet kiezen welke we de leukste vinden, bij allebei is het supertof om zo hard mogelijk te gaan, maar niet te hard zodat je eruit vliegt. Tof is ook dat je op andere plaatsen soms tot 5 euro betaalt voor één ritje, terwijl we hier maar konden blijven gaan!

Met een oude stoomtrein maakten we nog een rit van 5 km door de bossen rond het park, dat op een berg gebouwd is, waardoor je vanuit de trein mooie vergezichten kreeg op de hele omgeving en het stadje Le Creusot.

Het meest hilarische moment overkwam ons toen een battery pack uit mijn broekzak viel op de lift van de gewone rodelbaan. Het belandde in de goot waarover de sleetjes getrokken worden en ik kon er niet meer bij. Dan maar eerlijk bekennen dat het daar nog ergens lag en we mochten gewoon zelf nog eens om te proberen het ding op te pikken tijdens onze rit naar boven. Dat lukte jammer genoeg niet omdat het bleef hangen onder de sleetjes. Dju toch. Tijdens de twee poging kwam ik een heuveltje over en het beeld dat ik toen zag, deed me dubbel liggen van het lachen.

Robin was uit de slee gesprongen, had de battery pack uit de goot gehaald en liep met zijn rugzak vast naast zijn slee om er terug in te geraken. Hilarisch!

Maar de redder-van-de-dag-trofee gaat naar hem, want de battery pack is terug in ons bezit en werkt zelfs nog! Hij ziet er alleen nogal gehavend uit (de battery pack dan).

We hadden het nooit gedacht, maar uiteindelijk hebben we ons makkelijk een hele dag (afijn, toch een dikke 5 uur) geamuseerd in Parc des Combes. Ook dat park(je) kunnen we aanraden als tussenstop naar het zuiden. We deden wel alles op het gemak vandaag, want de temperaturen haalden weer gemakkelijk de 33 graden! Puf puf!

We slapen nu in een Ibis Styles in Bourbon-Lancy, en zijn vanavond heerlijk gaan eten in het volgens TripAdvisor beste restaurant van het dorpje: La Grignotte. Voor 42 euro aten we een heerlijk slaatje geitenkaas (Robin met spek en een eitje, ik met gerookte eend), dronken we een glas wijn en at Robin nog een pannenkoek met crème de marrons en chocolade. Dat vonden we echt geen geld voor zo’n geweldige dingen. Lekker eten maken, dat kunnen ze wel die Fransen!

En zo hadden wij alweer een heerlijke zomerdag in Midden-Frankrijk! We moeten maar gewoon niet meer gaan werken, want het is opvallend hoe rustig en stressloos we op  vakantie alweer zijn na 2 dagen en ons rot amuseren met de stomste dingen eerst. Of wij zijn gewoon graag op reis, vooral als we onderweg kunnen zijn, en onverwachts leuke plekken kunnen ontdekken. Het is verbazend fijn hoe we dat roadtrip-gevoel toch ook zo dicht bij huis kunnen hebben!

Advertentie

15 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Pingback: Ingecheckt.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.