Van ‘Tivoli’ naar ‘Den Lille Havfrue’

Reisjes kunnen soms op de gekste manieren ontstaan. Je ziet bijvoorbeeld een promotie op vluchten bij Transavia verschijnen op het Facebook-profiel van een vriendin en voor je het weet heb je een citytrip van enkele dagen in mekaar geknutseld. Zo ontstond ook onze eerste kennismaking met Kopenhagen, want – geef toe – een vlucht H/T naar de Deense hoofdstad voor 60 euro? Daar kan je toch onmogelijk voor thuisblijven! Op deze manier ben je meteen verkocht en besloten we om tijdens de tweede week van de paasvakantie, na de trip naar Turkije, enkele dagen naar Het Koude Noorden te trekken in de hoop dat daar de lente wel zou losbarsten in april.

Het moest daarna eventjes snel gaan. De vlucht werd geboekt en we gingen meteen op zoek naar even voordelige hotels. Dat was althans de bedoeling… Want een echte goede deal konden we niet vinden. Plan B werd dan uiteindelijk AirBnB een geweldig overnachtingsconcept waarbij mensen een gedeelde kamer, privékamer of volledig huis/appartement te huur aanbieden. Het is vergelijkbaar met coachsurfen, maar dan nog net een stapje chiquer én vaak veel goedkoper dan een hotelovernachting. Zo kwamen we terecht bij Emil en Nynne die een kamer in Frederiksberg (op een halfuurtje stappen van het centrum) verhuurden.

Op een weekend was alles in kannen en kruiken en na de obligate reisgidsen op de kop te tikken konden we op 10 april in Eindhoven vertrekken naar Denemarken. Vliegen met Transavia was alvast een geweldige ervaring. De service is erg goed en zeer professioneel voor een lowcost-maatschappij en het entertainment aan boord wordt verzorgd door piloten die graag zoveel mogelijk over een vlucht willen delen. “Een goede avond en sorry voor de vertraging, maar tijdens onze eerste vlucht van de dag – naar Lissabon – wou er opeens een vrouw niet meer met ons vliegen, waardoor we eerst haar bagage moesten zoeken voordat we konden opstijgen.” En ook nog: “We zijn daarnet voorbij Groningen gevlogen. We hebben toestemming gekregen om te landen in Kopenhagen op baan 3A rechts.” We vonden het geweldig! Totdat we uitstapten in Kopenhagen… De schok was immers groot toen opeens bleek dat het toch echt wel belachelijk koud was in Denemarken. Enkele dagen voordien bij 30°C in Turkije zitten om daarna met 4°C geconfronteerd te worden in Kopenhagen… het is geen aanrader.

Achja, snel doorheen de waanzinnig knappe luchthaven en op naar de metro! Ondertussen werden Emil en Nynne op de hoogte gebracht van onze aankomst op de luchthaven en konden we een poging ondernemen om het ticketsysteem van de metro onder de knie te krijgen. Ter informatie: na vier dagen in Kopenhagen wisten we nog niet volledig zeker of we wel correct betaalden. Na een nachtelijke wandeling doorheen het ijskoude Frederiksberg werden we bijzonder warm onthaald door het studentenkoppel dat ons de komende vier nachten onderdak zou verschaffen. Het zijn toppers die Emil en Nynne waardoor onze eerste kennismaking met AirBnB niet beter kon zijn. We zijn nu al benieuwd naar de volgende adresjes. Want de gastheer en -vrouw waren niet alleen geweldig, maar ook de kamer (en de rest van het appartement) waren fantastisch.

Na een nacht slapen in het beste bed aller tijden waren we klaar om Kopenhagen te verkennen. Dit gebeurde overigens dagelijks met behulp van 100% Kopenhagen, een aanrader! De eerste dag begon met een bezoek aan het graf van Soren Kirkegaard en Hans Christan Andersen en tussendoor brachten we ook een bezoek aan de lange verkeersvrije winkelstraat Stroget (hoera voor de Disney-store en Kopenhaagse Vinylmations!) en het Radhus, maar de dag stond voornamelijk in het teken van het pret- en stadspark Tivoli. In dit iconische park werd een leuke mix gemaakt van klassieke attracties, waaronder een houten achtbaan uit 1914 met brakeman, en moderne rides waaronder Daemonen, de kleinste B&M floorless ter wereld. Het park is bijzonder sfeervol, zeker wanneer de avond valt en de verlichting haar werk mag doen. Aangezien het ook de openingsdag was van het park werden we getrakteerd op een heus vuurwerk. Jammer dat het regenweer een behoorlijk domper op de feestvreugde was.

En dat weer zou ons de komende dagen nog wel wat parten spelen. Koud én nat, het is geen combinatie waar je wild van wordt, maar we probeerden de sfeer er toch zo goed mogelijk in te houden door te zeggen hoe “bijzonder”, “magisch” en “sfeervol” bepaalde delen van de stad waren door de mist. Want mist, dat was het codewoord voor de tweede volledige dag. De wandeling “Frederiksstaden & de Kleine Zeemeermin” werd gevolgd waardoor we o.a. het Rosenborg Slot, Nyhavn, het Skuespilhuset, Amalienborg Slot, de Marmorkirken (toch nog een schone kerk te vinden in Kopenhagen), Kastellet en de kleine Kleine Zeemeermin in de mist en miezer bezochten. Maar echt, het had op zich wel wat! In de namiddag namen we de trein naar het noorden om een bezoekje te brengen aan Bakken, het oudste pretpark (lees: veredelde kermis) ter wereld. Leuk als je in de buurt bent, al was het maar voor de belachelijk intense Intamin spinning coaster Tornado en Rutschebanen, nog zo’n klassieke Deense houten achtbaan.

Dat gezaag over het weer zorgde er misschien wel voor dat er op de laatste volledige dag opeens enkele opklaringen ontstonden toen we onze weg aan het banen waren doorheen Christianshavn. De taferelen die je dan ziet in Kopenhagen zijn opmerkelijk. Het is amper warmer dan 9°C, maar als de eerste zonnestralen er zijn, gaan de jassen en truien uit en werden de eerste korte broeken zelfs gespot. Van elk momentje genieten, heet zoiets. Christianshavn bleek overigens een bijzonder gezellig stukje Kopenhagen te zijn waar je de beste geur te wereld kunt ruiken bij Noma, het (voormalig) beste restaurant ter wereld. Een absolute aanrader is overigens de beklimming van de toren van de For Frelsers Kirke, een hachelijke onderneming, maar zeker de moeite waard! Een andere must is een bezoek aan Vrijstad Christiania . De indrukken die je krijgt  in deze zelfverklaarde semi-onafhankelijke enclave zijn niet uit te drukken in woorden. Het is een … euhmm … ervaring! We besloten daarna om nog even richting Radhus te gaan om te poseren bij het standbeeld van Hans Christian Andersen om nadien decadent taart te gaan eten (mét warme chocomelk!) bij La Glace. La Glace is een patisserie waar de tijd duidelijk stil heeft gestaan. Een absolute must-do! Een tip: ga omstreeks 17h00, je bent daarna toch zodanig verzadigd dat je geen avondeten meer nodig hebt.

Bij Emil en Nynne pakten we die avond onze koffers weer in (een uitdaging op zich als je enkel met handbagage wil reizen) en beslisten dat we de laatste dag zouden afronden met een “ontbijt/brunch/lunchvreetfestijn” in de Torvehallerne, twee overdekte markthallen waar de liefhebbers van lekker eten ruim aan hun trekken komen. En daarna was het jammer genoeg weer tijd om richting luchthaven te vertrekken… Jammer net nu de zon helemaal begon door te breken (en nagenoeg iedereen in korte broek begon te lopen bij 11°C). We gaan nog eens terug, maar dan bij 25°C en een brandende zon! (Zouden ze er dan naakt rondhossen?)

Advertentie

9 reacties Voeg uw reactie toe

 1. jamaajaah schreef:

  Leuk om te lezen :-)
  Ik ga ook maar eens een keertje naar Kopenhagen.
  Oslo schijnt ook leuk te zijn ;-) *kuch* 4SQ *kuch*

 2. Kim De Dapper schreef:

  En ik boekte een tripje in de paasvakantie naar Kopenhagen toen ik jouw facebookstatus onder ogen kreeg! Ik zag je trouwens toekomen in Kopenhagen, want wij moesten terug naar Eindhoven met het vliegtuig waar jij op zat :)

  1. Robin schreef:

   Ah, zo geestig dat we mekaar nét gemist hebben en dat de reisjes op dezelfde manier zijn ontstaan :-) Hopelijk hebben jullie wél aangenaam weer gehad ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.