Odprta kuhna in Ljubljana

Met pijn in het hart vertrokken we vandaag bij de warmste Airbnb familie ter wereld. Maar niet voor we nog even samen een koffietje hadden gedronken. Wij hadden als cadeautje suikerbonen en een bedankkaartje bij, maar zij hadden ook iets voor Ellis gekocht: een peperkoeken hart met ‘Slovenije’ en haar naam erop. Die peperkoek is blijkbaar typisch voor sommige regio’s hier. Het was superlief en schattig!

Daarom houden wij zo van Airbnb, als je op die manier ‘te gast’ kan zijn bij families die hun huis openstellen.

Ons einddoel vandaag was onze nieuwe Airbnb in Koper, aan de Sloveense kust. Maar we maakten een tussenstop in Ljubljana, dat perfect op onze weg lag.

Ljubljana is uiteraard de hoofdstad van Slovenië en heeft duidelijk zowel Midden- als Zuid-Europese invloeden. Het eigenlijke centrum is klein en het meeste centreert zich rond de rivier de Ljubljanica. We begonnen onze wandeling bij de Drakenbrug, één van de bekendste symbolen van de stad. Het verhaal gaat dat de legendarische reizigers Jason en de Argonauten met een draak vochten in een moeras in de buurt van Ljubljana. Ze doodden de draak en vervolgden hun weg tot de Adriatische Zee.

Intussen was het middag geworden en kozen we één van de ontelbaar vele gezellige terrasjes onder de bomen langs de rivier voor een lunch. Het was superlekker, zowel mijn caesar salad als Robin zijn ‘pan burger’. Ik moet zeggen dat we hier in Slovenië nog niet één keer slecht hebben gegeten!

Het is een land met een héél gezellige eetcultuur. Mensen hechten hier veel belang aan goede producten en lekker eten en dat merk je aan alle eetgelegenheid (groot, klein, chique, volks, …). Je gaat volgens mij nooit ergens echt brol geserveerd krijgen.

We wandelden verder langs de slagersbrug en de overdekte markt en ontdekten al snel dat de oude stad echt klein is. Intussen vertraagde Ellis ons tempo stevig door niet te willen slapen en te liggen jammeren. Het duurde op die manier dus toch nog even voor we de oude stad rond waren.

Hoewel de oude stad klein is, is het er wel énorm gezellig vertoeven.

De architectuur is prachtig, er zijn bijzonder veel leuke winkeltjes en het ene terras volgt op het andere. Sfeer tot en met! In één van de winkeltjes kochten we een mooie donkerblauwe kussensloop met een gestileerd hert erop en in gouden letters ‘Oh deer, I love you’, voor in wat de ‘voorleeszetel’ van Ellis zal worden.

De nieuwe stad bleek eigenlijk een combinatie van de Meir met de Oudaan. Wat klassieke winkels als Zara en H&M en dan van die jaren ’70 lelijke winkelcentra, zoals de Oudaan in Antwerpen dus. En hoewel ook hier enkele interessante bouwwerken te zien zijn, kozen we er toch voor om onze tijd vooral te spenderen in het historische gedeelte van de stad.

Toen we terug richting de parkeergarage wandelden, zagen we dat er een soort van foodtruckfestival meets Antwerpen Proeft opgesteld stond. De ‘Odprta Kuhna’ vindt er al sinds 2013 elke zonnige vrijdag plaats vanaf de vroege lente tot de late herfst.

De place to be is het Pogačarjev plein waar je van 10:00 tot 21:00 (in de zomer tot 22:00) kan proeven van (kleine) gerechten die worden klaargemaakt door de koks van verschillende Sloveense restaurants die je vervolgens eet op de trappen van het plein of aan de lange picknicktafels.

Het aanbod is bijzonder gevarieerd: de traditionele Sloveense keuken komt aan bod, maar is er ook ruimte voor veel internationale smaken en experimentele gerechten. Ook bier -en wijnliefhebbers kunnen er zeker hun gading vinden!

We hadden net een plaats aan een tafeltje kunnen bemachtigen toen er een paar druppels vielen… De paraplu’s werden weggehaald, mensen gingen schuilen en wij hoopten dat de bui zou overtrekken, want we waren weer niet voorzien op regen voor de kinderwagen, met de regenhoes die nog in de auto lag. We spraken vluchtroutes af terwijl Robin hapjes ging halen maar gelukkig werd het na die vijf druppels weer droog en konden we zonder nat pak terug naar de auto.

We moesten nog een dik uur rijden en wilden ook niet te laat aankomen, dus hebben we ons nog ingehouden. We deelden een bordje heerlijke pasta met een truffelsaus. Man, dat was elke cent van de 7 euro waard! En dan nog een bordje met falafel en humus. Ook zeer lekker!

Ljubljana is ons dus ontzettend meegevallen. De stad voelt heel zuiders aan en de vele terrassen maken het supergezellig! Op één dag heb je alle belangrijke zaken zeker gezien, maar je kunt je er prima een lang weekend vermaken als je wil genieten van de vele smaken die de stad rijk is.

Onze nieuwe Airbnb ligt in de wijngaarden, op 2 km van het strand in Koper. Gelukkig is er airco, want zelfs ’s avonds laat is het nog 30 graden. Ik ben eens benieuwd wat de volgende dagen gaan brengen want ze geven temperaturen tot 36°C!

Wil je trouwens zelf eens voordelig logeren met Airbnb? Registreer je dan via deze link en krijg meteen tot 50 euro reistegoed voor je eerste boeking!

Advertentie

6 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Roelovich schreef:

    Fijn om te lezen dat Ljubljana zo’n gezellige stad is! Geniet nog van jullie vakantie!

    1. Robin Peeters schreef:

      Een bezoek zeker waard! :)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.