Goulash with a view

Op onze laatste dag in de bergen stond nog één weg door Triglav National Park op de planning: die doorheen de Vrata-vallei. Die weg loopt door het bos tot aan de noordwand van de Triglav. Deze berg is de hoogste van Slovenië (2.864 meter hoog en ook meteen het nationale symbool) en is vanaf hier ook te beklimmen. Je zou er zo’n 7 uur over doen, al zien wij niet echt in hoe je dat doet op zo’n korte tijd! Onze gastvrouw Vlasta vertelde gisteren nog dat ze hem een aantal keer heeft beklommen! Het is dus wel te doen als je wat conditie hebt.

De weg door de vallei is zo’n 12 kilometer lang en is voor het grootste deel onverhard en ook te smal om verkeer vanuit beide richtingen te verwerken. Laat je dat echter niet afschrikken.

De weg is prima te doen met elk type wagen, het is er vrij rustig en iedereen is hoffelijk genoeg wanneer er uitwijkmogelijkheden zijn.

Je kunt de wandeling naar het eindpunt ook te voet doen waarbij je vooral de Triglavska Bistrica rivier volgt.

Aan het einde van de weg was een parking, waarvoor we uiteraard alweer moesten betalen. 3,50 euro kost het hier om je auto een dag te laten staan, dus dat is allemaal wel erg schappelijk in vergelijking met bijvoorbeeld Bled of Bohinj. Verschillende wandelroutes vertrekken vanuit deze vallei, maar met de Ellis was onze wandeling wat beperkter.

Vanop de parking was het immers niet ver naar een typische berghut met restaurant en terras met zicht op de omliggende bergen.

Het was er heerlijk! Vooral ook omdat we op 1000 meter zaten en het redelijk bewolkt was en dus een pak koeler dan de voorbije dagen. We dronken er dus op het gemak een koffietje, aten de klassieke goulash met polenta en gaven Ellis er weer ‘pap with a view’! Eten met een slapende baby op de arm is ons tegenwoordig niet vreemd: het is een kunst om niet te morsen op je kind. :-)

Na een gezellig babbeltje met een Amerikaan die op doortocht was in de Alpen op zijn motorfiets, reden we terug naar ons huisje voor een rustige laatste namiddag in onze Airbnb bij Vlasta. We gaan ze nog missen, de ontzettend warme familie hier, met Toby de hond.

Morgen bezoeken we Ljubljana op onze weg naar de kust, voor nog een weekje aan de Adriatische Zee! Benieuwd wat Slovenië ons daar nog meer te bieden heeft!

Advertentie

2 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.