Meer van Bohinj

De twee populairste meren in de Sloveense Julische Alpen zijn die van Bled en Bohinj. Die eerste bezochten we enkele dagen geleden, maar vandaag was de streek van Bohinj aan de beurt. Want naast het meer valt er in deze streek nog een hoop te beleven.

De kortste weg om Bohinj te bereiken is via de afrit bij Bled. In het hoogseizoen staat er steevast een lange file (vaak al vanaf de afrit), dus besloten we om een kleine omweg te maken en zo een extra weg te verkennen in het Triglav Nationaal Park. Zo namen we een eerder kronkelige weg die over het Pokljukaplateau ging. Doorheen de dennenbossen en weiden zijn een hoop wandelpaden aangelegd, maar onze route ging tot het wat verderop gelegen Koprivnik. In dit klein dorpje vertrekt immers het wandelpad naar het uitkijkpunt ‘Vodnikov Razlednik’, genoemd naar de eerste priester van het dorp, Valentin Vodnik, die het uitzicht vanaf dit punt op het meer van Bohinj en de omliggende bergen fantastisch vond.

Om het punt te bereiken parkeer je best bij het kerkje. Vanaf hier is een perfect aangegeven wandelpad aangelegd dat slechts 900 meter lang is. Je moet nog wel eventjes stijgen maar het is zeker geen moeilijke wandeling. Warm was het weer wel en met de extra warmte van Ellis in de draagzak was de schaduw van de bomen erg welgekomen! Het uitkijkpunt was niet ontzettend spectaculair maar zeker de moeite! Je kan er het meer zien liggen, de dorpjes errond en de bergen erachter. En het was er zelfs bijzonder rustig!

Een topper als je op een eenvoudige manier een mooi zicht op het meer wil hebben.

Onderweg terug naar de auto stond een ideaal gepositioneerde picknickbank om Ellis eten te geven. Daarna slaagden we er toch in om even verkeerd te lopen. Het is te merken dat we dit jaar niet echt ingesteld staan op wandelen…

Onze volgende stop was het visitor center van het park, maar wij hadden intussen ook honger en besloten te stoppen aan een pizzeria in de buurt van Stara Fužina. In de weiden in deze streek – en bijzonder opvallend in dit dorp – zijn de kozolec. Dit zijn overdekte droogrekken voor hooi die kenmerkend zijn voor Sloveense boerderijen.

Ellis was rustig blijven doorslapen in de Maxi-Cosi nadat ze uit de draagzak werd gehaald dus dat gaf ons de kans op eens rustige lunch. We bestelden een ‘familiepizza’ waarvan we de 4 kwartjes naar keuze mochten invullen. De serveerster adviseerde ons om een gewone grote pizza te nemen want die familiepizza was echt gigantisch. Gelukkig had ze ons gewaarschuwd want zelfs die grote pizza was enorm voor 2 personen! We kregen onze 12 ‘slices’ echt niet op en konden de overschot gelukkig meenemen. Het was er best gezellig op het terras en de dochter sliep rustig verder naast ons, dus namen we de tijd om even te blijven zitten. Het was best opmerkelijk dat het terras nog zo vol zat terwijl het al 14:30 was, niet echt lunchtijd meer. In Frankrijk zou het niet waar zijn, maar hier eten de mensen blijkbaar wat onregelmatiger.

Het bezoekerscentrum van Triglav Nationaal Park en specifieker de Bohinj regio was een heel mooi gebouw met een opnieuw een schitterend uitzicht op het meer vanaf de verdieping. Alweer de perfecte plek voor het volgende papje!

Het is sowieso een aanrader om hier even te verpozen als je de drukte aan het meer beu bent. Het is er buiten heel aangenaam vertoeven onder de bomen op een schommelstoel en anders kan je ook binnen wat afkoelen in de comfortabele fauteuils op de verdieping.

Na een kort bezoek aan de permanente tentoonstelling over het meer en de souvenirafdeling, reden we verder tot aan Ribčev Laz, het grootste dorp pal aan het meer. Daar kwamen we weer in het massatoerisme terecht. We hadden gelukkig redelijk snel én dichtbij een parkeerplek gevonden.

Uiteraard aan 2,50 euro per uur want parkeren bij de allerpopulairste plaatsen van het Triglav-park is big business.

Ook op andere plaatsen rond het meer kan je stevig dokken als je je auto kwijt wil geraken. Een tip voor wie zonder veel gedoe wil parkeren: installeer de mobilePark-app. Bij nagenoeg alle openbare parkeerplaatsen in Slovenië kan je met deze app je parkeerkosten betalen en beheren. Via PayPal zet je geld op je account, je geeft je nummerplaat in en je betaalt voor het eerste uur. Merk je na dat uur dat je niet op tijd terug bij de auto bent? Geen probleem, dan verleng je gewoon je parkeertijd via de app. Gelukkig kan parkeren aan het meer ook wat goedkoper via de verderop gelegen parkings met shuttlebus. 5 euro voor een dag als je relatief dichtbij wil staan, 2 euro voor wat verderop en helemaal gratis in het volgende dorp (Bohinjska Bistrica).

Het begon net heel licht te druppelen, dus ging Robin even kijken buiten of het de moeite was. Het meer van Bohinj is met z’n oppervlakte van ruim 3 km² het grootste meer van Slovenië en is wat ruiger dan het meer van Bled. De wanden zijn hoger en omgeven door bergen en bossen en dat maakt de aanblik natuurlijker en iets dramatischer. Er zijn in dit gebied ook een hoop wandelpaden aangelegd – waardoor je waarschijnlijk snel uit de drukte geraakt – maar dat is voor een volgend bezoek met een Ellis die al stevigere kuiten heeft.

Het weer klaarde snel weer op dus gingen we even snel met z’n drietjes en de voiture naar het populaire uitkijkpunt op een brug. Die brug, die dubbele richting was, was duidelijk niet voorzien op zoveel toeristen die een fotootje wilden, dus het was geen sinecure om daar ook met een buggy nog eens door te manoeuvreren.

Na een stop bij de supermarkt was het alweer 19:30 toen we terug thuis waren. We hadden nog steeds niet veel honger na het pizza-avontuur dus volstond een snel eitje met een boterham. Morgen weer een wat rustigere dag inplannen!

Advertentie

3 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Patat schreef:

    De foto’s doen me toch vooral denken aan Oostenrijk. Allicht niet zo verwonderlijk, want het ligt net om de hoek. Toch zonde dat het zo druk blijkt te zijn in deze streek. Toeristen zijn Slovenië duidelijk aan het ontdekken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.