Venetiaans Koper

Ondertussen zitten we in een fancy vakantiehuis in de buurt van Koper, aan de Adriatische Zee. Het is een volledig ingericht huis, met twee slaapkamers boven en een keuken vol gevulde kasten waarvan we alles mogen gebruiken: van pasta, melk en fruit tot cornflakes , choco en confituur. Het is volgens ons echt een vakantieverblijf van mensen die het soms verhuren, want de kindertekeningen, knutselgerief en strandspeelgoed liggen gewoon in de kasten. Gezellig!

Ook het gigantische terras is erg leuk, helaas is het buiten ontzettend warm. Met temperaturen van 34 graden in de schaduw is het in de zon amper uit te houden, dus zitten we overdag meestal binnen in de frisse airco.

We proberen de komende dagen onze uitstapjes zo vroeg mogelijk in te plannen, zodat we voor de grootste hitte terug in ons huisje zijn of toch tenminste in onze Suzuki met airco. Dat is aan de kleine Sloveense kust prima te doen aangezien de belangrijkste bezienswaardigheden op maximum 30 minuten van Koper te vinden zijn.

Ook hier aan de kust valt het opnieuw op hoe ongelofelijk gevarieerd Slovenië is voor zo’n klein land.

De historische havensteden worden hier afgewisseld met echte nightlifebadsteden (Portorož bv.) en als je heel even terug het binnenland ingaat kom je spectaculaire grotten tegen, maar ook kwikzilvermijnen en de beroemde lipizzaner paarden in Lipica.

Deze week gaan we ons echter beperken tot de kust aan de Adriatische Zee en vandaag zijn we gestart met het oude stadscentrum van Koper. We besloten om 7:00 op te staan en na het ochtendpapje van Ellis meteen te vertrekken om zo de heetste uren van de dag te vermijden.

Nu is Koper een belangrijke havenstad, maar het heeft een heel klein middeleeuws stadsgedeelte en in onze Capitool Reisgids stond een handige route langs de highlights. Opvallend is dat alles tweetalig Sloveens en Italiaans is, maar dit gebied is dan ook tot 1954 eigendom van Italië geweest. Het is dankzij de partizanenstrijd in de Tweede Wereldoorlog dat deze streek nu tot Slovenië behoort.

Vijf eeuwen lang bevond Koper zich (net zoals Piran dat we later gaan bezoeken) onder het bewind van Venetië en dat is goed te merken aan de typische architectuur die er nu nog te vinden is. Zo ook op het Titovplein, het belangrijkste plein van Koper, waar een prachtig Venetiaans-gotisch paleis het meest opvallende bouwwerk is samen met de herkenbare Venetiaanse klokkentoren.

Het is heerlijk om te kuieren door de wirwar van kleine straatjes in het middeleeuwse autovrije centrum, maar met een kinderwagen zijn middeleeuws aangelegde steegjes met hun trappen en stevige oneffenheden niet altijd gemakkelijk…

Koper is absoluut een gezellig stadje, met een zeer interessant historisch verleden, maar op enkele uren heb je het ook wel allemaal gezien.

Het strand van Koper is ook nog ontzettend populair, maar aangezien je ons daar echt geen plezier mee doet – en de temperaturen tegen de middag goed begonnen op te lopen – gingen we terug naar ons huisje. Daar hadden we nog een rustige middag van blog schrijven, serie kijken (en in slaap vallen), Ellis introduceren in het Songfestivalgebeuren en samen liedjes luisteren en zingen.

Advertentie

6 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Patat schreef:

    Koper! Ook wij hebben hier heel erg genoten indertijd. Heeft Ellis al favoriete songfestivalliedjes? ;)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.