Beauty and the Beast in de Elzas

Onze tweede grote uitstap in de Elzas was die naar Colmar. Onderweg naar het bekende stadje zochten we de rijke geschiedenis op van de Elzas. Nog maar sinds de jaren 60 is het weer volledig Frans nadat het door de geschiedenis heen verschillende keren over en weer gegaan is tussen Duitsland en Frankrijk. Van die Duitse stijl getuigen de vele vakwerkhuizen en plaatsnamen.

In onze Airbnb lag een toeristische kaart van Colmar met een route langs alle highlights, die aangegeven zou zijn met plaatjes met het Vrijheidsbeeld erop. Het was even zoeken naar die aanwijzingen maar eens we het eerste plaatje op de grond zagen, waren we vertrokken. Die driehoekjes wezen zelfs in de richting waarin we moesten wandelen. Handig!

De reden waarom het Vrijheidsbeeld trouwens op die plaatjes staat, is dat de maker van het echte beeld, Frédéric Auguste Bartholdi, in Colmar werd geboren. Er staat zelfs een replica van het beeld op een rotonde als je de stad binnenrijdt langs het noordoosten.

Colmar bleek een pareltje te zijn. Héél erg toeristisch, dat wel, maar ook enorm gezellig. Veel gezellige pleintjes, fonteinen, terrasjes, leuke winkelstraatjes, het beviel ons allemaal!

’s Middags gingen we een tarte flambée eten (of flammkuchen, alweer die link met Duitsland), een typische lokale specialiteit. Uiteraard met kaas (Robin met de plaatselijke Münster, ik met geitenkaas) want ook die kan hier niet ontbreken. We werden heel vriendelijk ontvangen, ook met Ellis, wat toch niet altijd evident is als je met een peuter op restaurant komt aandraven. Die gedroeg zich voortreffelijk en at vlot mee van onze flammkuchen (en haar potje patatjes uiteraard). Het aantal toprestaurants in Colmar is overigens indrukwekkend te noemen. Deze zijn helaas wat moeilijker te bezoeken met een dochter van 14 maanden, maar het aantal Michelinsterren en vermeldingen in Gault&Millau vlogen ons om de oren in de stad.

Maar dé highlight van Colmar moest nog komen: klein Venetië.

Want elke stad met enige toeristische aantrekkingskracht moet toch iets Venetië-achtigs kunnen aanbieden… (Terwijl dat origineel tegenwoordig toch ook geen echt voorbeeld van toeristische kwaliteit meer is) In ieder geval, het Petite Venise van Colmar bleek een rivier te zijn, met mooie huizen erlangs en bruggetjes erover met fotogenieke bloembakken. En natuurlijk Chinezen. Massa’s Chinezen die allemaal op de foto gingen met de vele mooie postkaartplekjes.

Diezelfde Chinezen die trouwens het terras vulden van één sterrenrestaurant die we passeerden. Geen enkele Europeaan zat daar, enkel Aziaten. Het is duidelijk hoe zij de rijke toeristen aan het worden zijn in Europa.

Een volgend pleintje leek net uit de openingsscène van Beauty and the Beast te komen. Een fontein, stemmige vakwerkhuisjes en veel kleine steegjes errond. Het gerucht doet ook de ronde dat Colmar effectief voor de inspiratie zorgde voor deze Disneyklassieker. De vraag is natuurlijk of Colmar zelf niet dat gerucht heeft verspreid…

We kortten onze wandeling wat in, want met al onze tussenstops en lunch zaten we al aan de dubbele tijd die men voorzag voor de 6,3 km lange route en we waren nog niet rond.

We vergaten nog langs de delicatessenzaak te gaan van onze Airbnb uitbaters in het centrum van de stad, maar later op die avond kwam de supervriendelijke man nog een blok Münster brengen als aandenken aan de streek. Misschien maar goed dat we er niet geraakt waren, of we hadden de winkel leeggekocht.

Ook Colmar is dus zeker een aanrader waar je gemakkelijk een leuke dag kunt spenderen!

Benodigde tijd: halve tot één volledige dag (afhankelijk van je restaurantplannen)
De moeite omdat… prachtige sfeer, toprestaurants, sprookjesachtig en compact
Te vermijden omdat… héél toeristisch
Score: 9/10

Na onze bezoek aan Colmar reden we nog een stukje richting de Col de la Schlucht. Hier zijn – naast een prachtig uitzicht – ook twee RolbaRun-rodelbanen te vinden.  Deze zijn toch wat anders dan de typische Wiegand SoRo’s. Een RolbaRun voelt veel minder stabiel aan en waar je bij een Wiegand echt niet moet remmen, is dit bij een RolbaRun toch eerder aan te raden… Een stop aan deze twee rodelbanen is absoluut de moeite waard. Beide afdalingen zijn erg pittig, hebben enkele leuke drops en zijn behoorlijk lang.

Tijdsbesteding: ca. 1 à 2 uren
Kostprijs: 6,40 euro per persoon (kabelbaan en afdaling) (2019)
Score: 9,5/10

 

Advertentie

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.