Nog jange jijbaan!

Waar de meeste achtbaanliefhebbers meteen aan denken bij het horen van het plaatsje Todtnau is niet meteen het naburige (en gezellige!) Steinwasen Park dat we gisteren bezochten, maar wel aan de Hasenhorn Coaster die in het dorp gelegen is. Terecht ook want de Wiegand Alpine Coaster die op de naburige helling gebouwd is, is absoluut een bijzonder spectaculair geval. Met een lengte van 2,7 kilometer is het niet alleen één van de langste alpine coasters van Duitsland, maar het baanverloop is ook om van te smullen.

De baan is zo lang, dat je zelfs met tragere mensen voor je een prima rit kunt hebben door de baan voor jezelf in verschillende segmenten onder te verdelen.

Met de Hochschwarzwaldcard heb je trouwens dagelijks recht op één gratis rit op de Hasenhorn Coaster (voor 11:00). Toch weer een besparing van 10 euro per volwassene (prijs 2020).

Voor Ellis was deze rodelbaan echter een no go om de simpele reden dat er voor de Hasenhorn Coaster een lengtelimiet van 95 centimeter geldt… Jammer, want de alpine coaster in Steinwasen Park was een succes waardoor het steeds moeilijker wordt om uit te leggen waarom ze met “die karretjes” niet naar beneden kan komen. Om haar alvast te trainen voor de stoeltjesliften in de bergen, ging Robin er dan maar een keertje mee op en af de berg zodat we ook met ons drietjes konden genieten van het knappe uitzicht op het Hochschwarzwald. Hoewel, genieten… Onze tweejarige peuter leren stilzitten op zo’n stoeltjeslift bleek toch nog een grotere uitdaging te zijn dan verwacht… Hopelijk komt dat nog in orde!

Tijdsbesteding: een uur voor één rit (afhankelijk van de drukte)
Kostprijs: 10 euro (volwassene), 8,50 euro (kind 4-15), gratis voor kinderen onder de vier jaar (minimum 95 cm voor rodelbaan) (2020)
Score: 10/10

Een andere activiteit die inbegrepen is in de Hochschwarzwaldcard is het pretpark/dierentuin Tatzmania (opnieuw een besparing van 18 euro per volwassene – prijs 2020) dat op zo’n 40 minuten rijden gelegen is van Todtnau. Tatzmania klinkt onbekend, maar het park haalde een tijdje geleden het wereldnieuws met de aankoop van een nogal ongelukkige attractie. De armen van deze attractie – waaraan snel draaiende karretjes hangen – vormden namelijk een perfect hakenkruis… Nu werden de helft van de karretjes verwijderd, waardoor dat probleem opgelost is. De attractie zelf is overigens een bijzonder oncomfortabel en oninteressant geval, maar het leverde het park wel behoorlijk wat (ongemakkelijke) publiciteit op.

Dat was in ieder geval niet de reden om naar hier te komen. Sowieso is Tatzmania geen toppark, maar het is wel in volle transformatie: het werd opgekocht door dezelfde eigenaars van Steinwasen Park en ze zijn volop bezig met bestaande stukken te slopen en nieuwe gebieden te bouwen. Zo loop je hier door een oud station van een tractorritje van weleer, zijn er veel lege plekken in het park, maar wordt er volop gebouwd aan een nieuw kindergebied en ziet het verblijf van de tijgers er prachtig uit (maar wel nog heel duidelijk in een kooi die ons wel erg aan Tiger King deed denken).

De voor achtbaanliefhebbers interessantste toevoeging aan het park is Gold Rusher. Deze bobsled coaster van Gerstlauer werd geopend in 2019 en levert een leuke rit af. Een achtbaan die de verre rit naar Zuid-Duitsland helemaal niet waard is natuurlijk, maar zeker een vermakelijk baantje als je in de buurt bent.

Opmerkelijk is dat een aantal berberapen los rondlopen in het park. We zagen er al een passeren toen we aan het lunchen waren, maar toen een van de apen wat later de koek uit de handen van een kindje griste en die het op een hysterisch huilen zette, had iedereen de apen zeker gezien.

Maar hét hoogtepunt van de dag was de grote binnenspeeltuin. We gingen er nog even naartoe toen we na enkele uren rond waren in het park, tegen 16:30, maar bleven er uiteindelijk nog tot het park sloot om 18:00. Ik overdrijf niet als ik zeg dat Ellis tientallen keren van de lange glijbaan wilde. Ze was eigenlijk best moe, maar we zagen hier een doorzettingsvermogen vanuit zo’n groot enthousiasme dat we er versteld van stonden. Ze gaf niet op. Elke keer als ze weer beneden kwam, riep ze: ‘Nog! Nog!’ en ze liep terug naar de blokken waar iemand van ons haar mee op moest helpen.

Ook al was ze stikkapot, ze bleef gaan.

Een beetje confronterend ook om te zien hoe ze zó haar vermoeidheid negeerde, want als er iets is wat we haar gaan moeten leren, is het ‘maat houden’. Al valt de appel niet ver van de boom en ken ik hier nog iemand van wie ze dat zou kunnen hebben… Die persoon nam haar daarna nog mee in een andere glijbaan waar ze in een band moest gaan zitten en zo naar beneden zoefde en ook dat was uiteraard ‘juppejeuk’!

Ik schrijf dit verslag nu twee weken na ons eigenlijke bezoek aan Tatzmania en ook al was dat park niet zo bijzonder, er is sindsdien geen dag voorbij gegaan waarop Ellis niet vroeg: “jange jijbaan toe?” (Lange glijbaan naartoe?) En de grote trampoline van de binnenspeeltuin werd steevast ook vermeld. Als iemand dus meer in de buurt van Lier ook zulke binnenspeeltuinen of lange glijbanen weet zijn, laat het dan zeker weten!

Tijdsbesteding: een halve dag
Kostprijs: 18 euro (volwassene), 15 euro (kind 4-11), gratis voor kinderen onder de vier jaar (2020)
Score: 7/10

Op de terugweg naar ons supergezellige huisje in Todtnauberg passeerden we ook nog de Titisee, één van de meren in het gebied, en zagen nog maar eens hoe mooi het Hochschwarzwald eigenlijk écht is. Genieten op onze berg!

Advertentie

2 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.