Souviens-toi

We sliepen allemaal lang uit vandaag, inclusief de kinderen en we geraakten maar traag op gang. Het plan was om vandaag de hele dag op de camping aan het zwembad te blijven, maar daar stak het weer een stokje voor. Toen we tegen de middag onder een dik wolkendek en enkele druppels in actie wilden schieten, besloten Robin en ik vandaag naar Oradour-sur-Glane te gaan.

Dat dorpje werd op 10 juni 1944 platgebrand door de Nazi’s en alle bewoners werden massaal uitgemoord. 640 mensen werden brutaal geëxecuteerd die dag. Vrouwen en kinderen werden de kerk in gedreven, de mannen werden in groepen verspreid over verschillende gebouwen en allemaal tegelijkertijd, op een afgesproken signaal, openden de SS’ers het vuur en werden de onschuldige levens van een heel dorp beëindigd.

Dat gebeurde jammer genoeg niet alleen in dat ene dorpje, maar het is wel een aangrijpend symbool geworden voor de gruwel die mensen elkaar kunnen aandoen en wil bezoekers hierbij doen stilstaan.

Indrukwekkend is dat men het dorp niet heeft opgebouwd op dezelfde plek, maar de platgebrande huizen, de kerk waar honderden mensen in stierven en het hele dorp heeft bewaard zoals het door de Duitsers werd achtergelaten. De horror die er zich afspeelde is er dus nog erg zichtbaar. Je loopt door de 2-3 straten dat het dorp maar groot is en ziet de tegeltjes van de slagerij nog (of wat ervan overblijft), de garage met verroeste auto’s uit de jaren ’40, het tramstation (want Oradour-sur-Glane was een welvarend dorp en had zelfs een eigen tramstation) en de schooltjes waaruit die dag ook alle kinderen gehaald werden en naar de kerk werden gebracht.

Een klein aantal mensen kon ontsnappen, maar 6 mensen overleefden de executies in het dorp. In een klein museum voor je het dorp binnengaat, hoor je hen vertellen over wat er zich die dag in hun dorp afspeelde. Ook de hele context, de opkomst van het nazisme, de uitroeiingen en de verspreiding in Frankrijk werden tentoongesteld en uitgelegd.

Het is een plaats waar mensen sereen rondlopen en het dorp wordt op een goede en eervolle manier gebruikt om aan te tonen wat extremisme en manipulatie teweeg kunnen brengen.

We hadden eigenlijk vroeger willen vertrekken om zeker genoeg tijd te hebben, maar na er 2,5 uur rondgelopen te hebben, hadden we alles gezien. Het was een kleine twee uur rijden terug naar de camping, dus waren we nog net op tijd voor de aperitief en het gereserveerde avondmaal in het restaurant.

Want Koen was jarig vandaag en dat gingen we vieren met de maaltijd van de dag: paella (voor 11 euro)! Alweer aten we erg lekker in het restaurant van de camping! Ze waren alleen de nuggets van de kindjes vergeten dus die moesten wat langer wachten, maar gelukkig kennen ze de weg al naar de speeltuin en dachten ze niet aan eten.

Hopelijk is het hier morgen wat zonniger en kunnen we nog wat van het zwembad genieten. We zijn in ieder geval blij dat we vandaag dan toch van de gelegenheid gebruik hebben gemaakt om dat indrukwekkend dorpje te bezoeken. Het is zeker een omweg waard voor al wie er in de buurt passeert!

Advertentie

3 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Bob Van der Mynsbrugge schreef:

  Oradour beklijft, zeker weten. Het kruipt niet in je kouwe kleren.
  Doe ook nog wat leuke dingen, de mensheid is niet altijd kommer en kwel.
  Groeten van jullie vroegere buren,
  Bob en Lieve, Kontich

 2. Patat schreef:

  Aangrijpende foto’s en verhaal van het gebombardeerde dorpje. Het leed van de oorlog moet er erg tastbaar zijn als je er rondloopt. Geen plaats om vrolijk van te worden, maar gelukkig hebben jullie dit gecompenseerd met het verjaardagsfeestje van Koen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.