Space nerds

We waren er zo klaar voor, maar het is dan toch niet gelukt. Om half 6 gingen we ons installeren op het grasveld buiten bij het Saturn V complex, de perfecte plek om de lancering te zien. Onze uitgebreide rondleiding, die we op voorhand al geboekt hadden, was toevallig daar geëindigd, onze maagjes waren al gevuld, we hadden nog een documentaire over Apollo 11 gezien om de tijd te laten verstrijken, dus we waren netjes op tijd paraat!

Net op het moment dat we wilden gaan zitten en wachten, lazen we het bericht dat de lancering 24u was uitgesteld door een technisch probleem. Jammer want het was perfect weer, dus het zou zeker doorgegaan kunnen hebben. Tja, we wisten dat je hier echt geluk moet hebben en dat alle omstandigheden goed moeten zijn om een lancering mee te kunnen pikken, dus we zagen het van de positieve kant: nu konden we terug naar Kennedy Space Center om daar nog wat exposities en films te zien.

Op zich is KSC niet zo groot en komt het wat verouderd over. De laatste jaren zijn er ook geen bemande ruimtevluchten meer geweest en ze zijn druk bezig met hun nieuwe programma’s waaronder ruimtevluchten naar Mars, naar asteroïden en commerciële ruimtevluchten.

Er werd de voorbije jaren wel een hele nieuwe hal bijgebouwd met een erg interessante en gigantische expositie over de spaceshuttles. De shuttle Atlantis, de échte, staat tentoongesteld in een megahal, en ik moet zeggen: dat was bijzonder indrukwekkend! De simulator is niet nieuw, maar geeft wel op een leuke manier weer hoe het voelt om in een space shuttle gelanceerd te worden. Op deze plaats konden we makkelijk een paar uur spenderen, maar we moesten ons uur in het oog houden, want we hadden ook hier weer een rondleiding in een bus rond Cape Canaveral en de rest van het NASA-gebied besteld.

Op de tour werd het duidelijk dat we hier weer moeten oppassen wat we zeggen, want we hoorden overal Nederlands en Vlaams. We zijn duidelijk weer in toeristisch gebied!

De tour bracht ons dichtbij het VAB, het gigagrote en indrukwekkende Vehicle Assembly Building, waar alle raketten dus gebouwd worden (dat bekende gebouw met die Amerikaanse vlag op). We reden ook langs de lanceerplatforms van de space shuttles, zagen de landingsbaan, de crawlers die de space shuttles naar en van het lanceerplatform vervoeren en in de verte zagen we de Delta-raket klaarstaan om dus niet gelanceerd te worden vanavond…

We kochten onze teleurstelling weg in de te grote souvenirshop waar we een patch kochten van de missie met Dirk Frimout! Held!

En deze middag geraakten we weer aan de praat (hoe kan het ook anders) met een professor en voormalig NASA-werknemer, die wat informatie gaf over de lancering, en toevallig vermeldde dat hij Richard Branson van Virgin goed kende. Beetje een rare en wereldvreemde man, maar dat laatste vonden we toch cool! :-)

Ook al vond ik de hoeveelheid informatie wat minder dan verwacht en ook wat gekleurd (zo was er héél weinig over alle mislukte of ontplofte ruimtevaarten), maar toch loont het zeker de moeite om een bezoek te brengen aan Kennedy Space Center. Het is zo cool op op de plaats te zijn waar al die raketten gelanceerd worden en zelfs echte raketten met je eigen ogen te zien. En zo waren de space nerds in ons toch heel gelukkig vandaag! :-)

Benodigde tijd: één volledige dag
De moeite omdat… het een mythische plaats is waar nog steeds wereldgeschiedenis wordt geschreven
Te vermijden omdat… het hier en daar wat modernisering kan gebruiken
Score: 8/10

Advertentie

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. De thuisblijvers schreef:

    Indrukwekkend!
    Spijtig dat jullie geen lancering hebben gezien. Knappe foto’s en het knapste van alles zijn jullie aangepaste T-shirts.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.