Gelukkig brengen de Belgen regen

De gemiddelde temperatuur in Big Bend is normaal in deze periode zo’n 42°C. Als Robin en Karlien hier zijn, is het 24°C en regent het. Grappig is wel dat vandaag twee mensen van hier hun blijdschap over de regen hebben uitgesproken. De vrouw aan de balie in het visitor center zei, toen we naar het weerbericht vroegen, “I HOPE it rains today, there’s a 70% chance!” En Janet, de geweldige waitress uit het Starlight Theatre restaurant, vertelde ook hoe zeldzaam het is dat het nu regent. Het is al zeker 20 jaar geleden dat er regen viel in juli. “If you brought it, thank you SO much!” Uiteraard zijn de mensen hier blij met wat regen, want water is hier erg schaars. Overal hangt de vraag om niet te meer water te gebruiken dan hoogstnoodzakelijk en maximum 5 gallons per persoon. De natuur is ook bijzonder droog en het brandgevaar is heel hoog. Maar goed, wij waren dus niet zo opgezet met dit zeldzame natuurfenomeen.

Toch was het ook goed dat het geen 42 graden was, want anders hadden we de airco van de auto niet graag verlaten. Nu waren de temperaturen aangenaam om wat te gaan wandelen. Na een korte stop bij het visitor center in Panther Junction voor de magneet en de patch van het park, reden we naar Chisos Basin, de Chisos Mountains in. Daar was het even schrikken van de temperaturen, het was er maar zo’n 17 graden. Gelukkig hadden we onze truitjes en voorzien Amerikanen naast het langere pad voor stoere wandelaars, ook altijd een kort paadje naar een mooi viewpoint. We kozen voor dat laatste: het Window View Trail. Het begon weer te druppelen, maar we hadden toch nog een mooi zicht op The Window, een van de highlights in het park, waar twee bergen een V vormen en waarin je een knap zicht hebt op de vallei daarachter.

Dan namen we de Ross Maxwell Scenic Drive, een 35 km lange weg die door een heel mooi deel van het park loopt, tot aan Santa Elena Canyon en de Rio Grande, de rivier die de grens tussen de VS en Mexico vormt. We maakten een kleine wandeling naar de Burro Mesa Pouroff, waar water door de rotsen heen naar beneden zou stromen als het regende, maar ondanks de regen was er weinig van te zien. We waren er toch ook niet helemaal gerust in met al die waarschuwingen voor enge beesten, dus wij maar angstig turen in het struikgewas dat er toch zeker geen slangen of schorpioenen ons pad zouden kruisen. Het Mule Ears Viewpoint was wel grappig. Er steken eigenlijk gewoon twee rotsen uit de bergen en die lijken een beetje ook ezelsoren. Hoe verzinnen ze het toch. Bij de Tuff Canyon kwamen we zowaar mensen tegen, voor het eerst die dag. En de tweede groep mensen die we daar passeerden… spraken Nederlands. Een groep van 4 Antwerpse jongens die in het park kampeerden en daar ook al 2 Gentenaren waren tegengekomen. Wat is de kans!? Aan het einde van de scenic drive wilden we graag de Santa Elena Canyon Trail doen. Het was intussen wat opgeklaard en zelfs behoorlijk warm. Het probleem was dat je voor de trail eerst Terlingua Creek moest oversteken en toen we daar aankwamen, bleek het water redelijk hoog te staan. Hmmm… Er kwam ook een groep Duitsers aan van de andere kant van de rivier en die schrokken ervan hoe hoog het water op een uur tijd was gestegen. We besloten dan om voor de zekerheid toch het risico maar niet te nemen en maakten wat fotootjes vanop de veilige oever. We hadden toch ook van daar zicht op Mexico.

De conclusie blijft dat Big Bend een erg uniek, desolaat en spectaculair park is, met prachtige en weidse vergezichten. Zeker de moeite om een omweg voor te maken.

Nu zitten we terug in ons spookdorpje Terlingua, waar we weer heerlijk gegeten hebben bij het Starlight Theatre. Morgen rijden we weer de bewoonde wereld in en de volgende staat, New Mexico!

Advertentie

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Kenneth schreef:

    Die wolken geven nog een leuk effect in die bergen ;)

    1. roelovich schreef:

      Ze maken het in ieder geval inderdaad wel fijn fotogeniek! Jullie hebben gelijk op te letten met stijgend water: beter een leuke foto, veilig genomen vanop de oever en nadien een leuk verhaal op de blog dan riskeren een zotter verhaal niet te kunnen navertellen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.